Elektrokola Haibike

Jak vybrat dětské kolo

Správný výběr dětského kola je zásadní nejen pro bezpečnost vašeho dítěte, ale také pro to, aby si jízdu na kole opravdu užilo. Dětské kolo není jen hračka, ale nástroj pro rozvoj motorických dovedností, koordinace a nezávislosti. Zvolit správnou velikost, typ a materiál kola může být výzvou, ale je to investice do zdraví, bezpečnosti a štěstí vašeho dítěte. Kolo, které je příliš velké nebo příliš malé, může způsobit, že se dítě bude cítit nejisté a může snadno ztratit zájem o jízdu na kole. Na druhou stranu, kolo, které je přizpůsobeno potřebám a schopnostem vašeho dítěte, mu poskytne nejen bezpečnou a pohodlnou jízdu, ale také zvýší jeho sebedůvěru a lásku k aktivnímu životnímu stylu. V prodejně Bikeway v Praze - Uhříněvsi pomůžeme vybrat to nejlepší kolo pro vaše dítě, které mu přinese radost z jízdy a zároveň zajistí jeho bezpečnost.

Při výběru dětského kola rodiče stojí před řadou důležitých rozhodnutí, které zahrnují nejen věk a velikost dítěte, ale také typ kola, materiál, bezpečnostní prvky a příslušenství. Klíčové aspekty, které je třeba zvážit, začínají určením správné velikosti kola, což je základní krok k zajištění bezpečnosti a pohodlí dítěte. Dále je třeba vybrat typ kola, který nejlépe odpovídá schopnostem a zájmům dítěte, ať už jde o balance kolo pro nejmenší, které se teprve učí udržovat rovnováhu, nebo horské kolo pro malé dobrodruhy. Materiál kola ovlivňuje jeho váhu a odolnost, což jsou další důležité faktory, které rozhodují o tom, jak snadno bude dítě kolo ovládat. Bezpečnostní prvky, jako jsou kvalitní brzdy a reflexní prvky, a doporučené příslušenství, jako jsou přilby a osvětlení, jsou nezbytné pro ochranu dítěte.  

Výběr kola podle věku a velikosti dítěte

  • Význam správné velikosti kola pro komfort a bezpečnost dítěte

Správná velikost dětského kola je základním kamenem pro zajištění komfortu a bezpečnosti vašeho dítěte při jízdě. Kolo, které není přizpůsobeno velikosti a schopnostem dítěte, může vést k nepohodlí, snížení kontroly nad kolem a v nejhorším případě i k úrazům. Velikost kola by měla umožňovat dítěti bezpečně dosáhnout na zem oběma nohama, když sedí na sedle, což je klíčové pro udržení rovnováhy a sebejistoty při zastavení. Rovněž by mělo být možné snadno dosáhnout na řídítka a ovládat brzdy, což zvyšuje kontrolu nad kolem a přispívá k bezpečnější jízdě. Výběr správné velikosti kola není jen o současné pohodě dítěte, ale také o předvídání jeho růstu, aby kolo mohlo sloužit co nejdéle, aniž by bylo příliš brzy malé. Věnování pozornosti tomuto detailu může mít dlouhodobý vliv na dětskou radost z jízdy, rozvoj cyklistických dovedností a lásku k aktivnímu životnímu stylu. 

  • Jak správně změřit dítě a určit optimální velikost kola

Správné změření dítěte a určení optimální velikosti kola je klíčové pro zajištění bezpečné a pohodlné jízdy. Nejprve je důležité změřit výšku dítěte. Výška se pak porovná s doporučenými velikostmi kol, které jsou obvykle uvedeny v palcích a souvisejí s průměrem kol. Při výběru kola je rovněž důležité zohlednit růst dítěte. Volba kola s určitým rozsahem nastavení sedla a řídítek umožní kolo přizpůsobit rostoucímu dítěti a prodloužit tak dobu jeho používání.

S těmito měřeními a informacemi v ruce můžete vybrat kolo, které nejlépe vyhovuje velikosti a potřebám vašeho dítěte, zaručí jeho bezpečnost a zajistí, že jízda na kole bude pro dítě radostným a pohodlným zážitkem.

  •   Tabulka s doporučenými velikostmi kol podle věku a výšky dítěte

Výrobce kol Specialized poskytuje velikostní tabulku dětských jízdních kol pro usnadnění výběru:

 

Přehled typů dětských kol

Při výběru dětského kola je klíčové pochopit rozdíly mezi jednotlivými typy kol a zvážit, který typ nejlépe odpovídá potřebám a schopnostem vašeho dítěte.

  • Odrážedla pro děti

Balance kola, odrážedla, jsou ideální pro nejmenší děti, které se teprve učí udržovat rovnováhu a koordinaci. Tato kola nemají pedály, což umožňuje dětem tlačit se nohama a současně si osvojit, jak udržet rovnováhu na dvou kolech. Jsou výbornou přípravou na přechod na klasické dětské kolo.

  • Dětská kola o velikosti 12 až 16"

Kola s pomocnými kolečky jsou určena pro děti, které jsou připraveny začít šlapat, ale stále potřebují dodatečnou podporu pro udržení rovnováhy. Pomocná kolečka jsou obvykle odnímatelná, což umožňuje postupný přechod na samostatnou jízdu.

  • Dětská kola o velikosti 20 až 27,5"

Horská kola pro děti jsou navržena s ohledem na terénní jízdu a nabízejí robustní konstrukci, odolnější pneumatiky a často také odpružení. Jsou ideální pro malé dobrodruhy, kteří se chtějí vydat na jízdu mimo zpevněné cesty. 

Námi dodávané a i u výrobců nejobvyklejší velikosti dětských kol jsou:  20 palců, 24 palců.

Kolo pro juniory: pro starší - vyšší - děti doporučujeme 26 nebo 27,5 palcová horská kola Specialized Rockhopper s malým rámem.

Městská kola pro děti jsou navržena pro jízdu na hladkých površích, nabízejí lehkou konstrukci, obvykle pevnou přední vidlici a hladké pneumatiky pro snadnější šlapání a rychlost. Jsou skvělou volbou pro děti, které jezdí převážně po městě nebo na vyhrazených cyklostezkách.

  • BMX a dirt kola

BMX a triková dirt kola jsou speciálně navržena pro děti, které mají zájem o freestyle jízdu nebo BMX závody. Tyto kola jsou robustnější a mají design přizpůsobený pro vykonávání triků a skoků a mohou podporovat sportovní nadšení dítěte a rozvíjet jeho dovednosti v konkrétním stylu jízdy.

  • Dětská elektrokola 

Elektrokola pro děti představují moderní alternativu, která může nabídnout řadu výhod oproti tradičním dětským kolům. Jednou z hlavních předností je podpora při šlapání, která umožňuje dětem cestovat delší vzdálenosti nebo překonávat náročnější terén s menším úsilím. To může být obzvláště užitečné pro rodinné výlety, kde se mohou objevit rozdíly ve fyzické kondici mezi členy rodiny. Elektrokolo může dítěti poskytnout potřebný impuls, aby udrželo krok s ostatními, a tím podporovat společný zážitek z jízdy na kole. K dispozici jsou dětská elektrokola s označením velikosti 24" pro výšku postavy orientačně 130 až 145 cm, nebo lze pro starší vyšší děti vybírat elektrokola s 27,5" koly a malou velikostí rámu. 

Další výhodou je zvýšená motivace pro děti, které se mohou s elektrokolem cítit více samostatné a sebejisté. Možnost snadnějšího pohybu a schopnost dosáhnout vyšších rychlostí bez nadměrného úsilí může děti motivovat k častějšímu a delšímu ježdění na kole, což přispívá k jejich fyzické aktivitě a celkovému zdraví.

Elektrokola rovněž nabízejí možnost nastavitelné úrovně asistence, což umožňuje dětem postupně zvyšovat své cyklistické dovednosti a fyzickou kondici bez toho, aby byly příliš zatěžovány. Tato flexibilita může podporovat dlouhodobý zájem o cyklistiku a umožnit dětem postupné přecházení na kola bez elektrické asistence, jakmile budou připraveny.

Přestože elektrokola mohou být dražší než tradiční dětská kola, investice do elektrokola může být ospravedlněna výhodami, které přináší v oblasti motivace, fyzické aktivity a možnosti účasti na rodinných aktivitách. Je však důležité zvážit bezpečnostní aspekty a zajistit, aby děti byly řádně instruovány o tom, jak elektrokolo bezpečně ovládat, a měly vhodné bezpečnostní vybavení.

  • Gravel kola pro děti

Gravel kola pro děti představují vynikající volbu pro rodiny, které hledají všestranné kolo schopné zvládat širokou škálu terénů, od městských cyklostezek až po lesní cesty a polní cesty. Tato kola kombinují lehkost a efektivitu silničních kol s robustností a odolností horských kol, což dětem umožňuje užívat si pohodlnou jízdu v různých prostředích. Gravel kola jsou navržena s širšími pneumatikami, které poskytují lepší trakci a tlumení na nerovných površích, zatímco geometrie rámu je optimalizována pro stabilitu a pohodlí při dlouhých jízdách.

Výběr gravel kola pro dítě může podpořit jeho zájem o objevování a dobrodružství, poskytujíc jí větší svobodu při průzkumu různorodých terénů. Kromě toho, díky adaptabilitě gravel kol, mohou děti využívat jedno kolo pro mnoho aktivit, což snižuje potřebu vlastnit více specializovaných kol pro různé typy cyklistiky. To nejen učí děti flexibilitě a přizpůsobivosti, ale také podporuje rozvoj široké škály cyklistických dovedností.

Při výběru gravel kola pro děti je důležité zohlednit velikost a ergonomii kola, aby bylo zajištěno, že dítě bude mít správnou polohu na kole, což je zásadní pro bezpečnost, pohodlí a výkonnost. Gravel kola naleznete ve velikosti rámu např. 49 cm, což je malý rám, který vyhovuje postavě o výšce orientačně od 150 do 163 cm. Stejně jako u všech typů dětských kol, je nezbytné vybavit dítě vhodným bezpečnostním vybavením, včetně přilby a, pokud je to nutné, světel a reflexních prvků pro lepší viditelnost.

Gravel kolo pro děti tedy představuje skvělou investici pro rodiny, které chtějí podpořit aktivní životní styl svých dětí a umožnit jim bezpečně prozkoumávat rozmanitost světa na kole.

Každý typ kola nabízí různé výhody a je vhodný pro různé jízdní styly a schopnosti. Je důležité zvážit zájmy a úroveň dovedností vašeho dítěte, abyste mohli vybrat kolo, které mu nejlépe vyhovuje a poskytne mu největší radost z jízdy.

 

Výběr materiálu a zohlednění váhy kola

Při výběru dětského kola je důležité zvážit materiál, z něhož je kolo vyrobeno, jelikož má zásadní vliv na váhu, odolnost a celkové ovládání kola. Dva z nejběžnějších materiálů používaných v konstrukci kol jsou hliník a karbon.

Hliník je oblíbenou volbou pro výrobu dětských kol díky své lehkosti, odolnosti a cenové dostupnosti. Kola z hliníku jsou snadno ovladatelná a jejich nižší hmotnost pomáhá dětem lépe manipulovat s kolem, což je zvláště důležité pro začínající cyklisty. Navíc hliníková kola jsou obecně méně nákladná než karbonová.

Karbon, neboli uhlíková vlákna, je materiál známý svou vysokou pevností a nízkou hmotností. Kola vyrobená z karbonu jsou extrémně lehká a zároveň velmi pevná, což poskytuje vynikající jízdní vlastnosti a ovladatelnost. Karbonová kola mohou být však dražší. Navzdory vyšší ceně nabízejí karbonová kola vynikající výkon a dlouhou životnost, což může ospravedlnit počáteční investici pro vášnivé mladé cyklisty nebo pro ty, kteří tráví na kole hodně času.

Hliníková kola mohou poskytnout skvělou rovnováhu mezi cenou, hmotností a odolností pro většinu mladých cyklistů, karbonová kola nabízejí nejlepší výkon a hmotnost pro závodníky nebo pro děti s vážným zájmem o cyklistiku. 

Bezpečnostní prvky pro dětská kola

Bezpečnost dětí by měla být vždy na prvním místě, a proto je důležité zajistit, aby dětská kola byla vybavena nezbytnými bezpečnostními prvky. Kvalitní brzdy jsou základním prvkem, který umožňuje dítěti efektivně zastavit kolo v jakékoli situaci, čímž se výrazně snižuje riziko nehod. Je důležité, aby byly brzdy snadno dostupné a přizpůsobené velikosti rukou dítěte, aby je mohlo používat bez obtíží.

Reflexní prvky jsou dalším klíčovým aspektem bezpečnosti, zvláště pokud se dítě pohybuje v šeru nebo za snížené viditelnosti. Tyto prvky pomáhají zvýšit viditelnost dítěte pro ostatní účastníky provozu, což může výrazně snížit riziko nehody. Reflexní prvky by měly být umístěny na různých částech kola, včetně rámu, kol a pedálů, a je vhodné, aby dítě nosilo i oblečení s reflexními prvky.

Cyklistická přilba je základním bezpečnostním prvkem, který by mělo dítě nosit pokaždé, když je na kole. Přilba chrání hlavu dítěte při pádu nebo srážce a může předejít vážným zraněním. Je důležité, aby byla přilba správně vybrána podle velikosti hlavy dítěte a aby byla vždy řádně připnutá.

Vybírat dětská kola s těmito bezpečnostními prvky a naučit děti, jak je správně používat, je klíčové pro zajištění jejich bezpečnosti a pohody při každodenním používání kola. Rodiče by měli také pravidelně kontrolovat kolo, aby se ujistili, že všechny bezpečnostní prvky fungují správně a jsou v dobrém stavu.

 

Nastavení dětského kola a jeho údržba

Správné nastavení dětského kola je klíčové pro zajištění pohodlné, bezpečné a efektivní jízdy. Toto nastavení zahrnuje přizpůsobení výšky sedla, polohy řídítek a případně i nastavení pedálů, aby odpovídalo fyzickým proporcím a schopnostem dítěte. Výška sedla by měla být nastavena tak, aby dítě mohlo při sedě na kole a plném prodloužení nohy dosáhnout patou na zem. To mu umožní bezpečně zastavit a udržet rovnováhu, aniž by muselo sesedat ze sedla. Poloha řídítek by měla umožňovat dítěti držet je pohodlně, aniž by muselo příliš natahovat ruce nebo se sklánět, což by mohlo vést k nepohodlí nebo špatnému držení těla během jízdy.

Důležité je také zkontrolovat a případně upravit tlak v pneumatikách, který by měl odpovídat hmotnosti dítěte a typu terénu, po kterém bude kolo nejčastěji používáno. Příliš nízký tlak může způsobit vyšší odpor při jízdě a zvýšit riziko defektu, zatímco příliš vysoký tlak může snížit pohodlí jízdy a trakci.

Začleněním těchto pokynů do nastavení dětského kola se nejen zvýší bezpečnost a pohodlí dítěte během jízdy, ale také se podpoří jeho sebedůvěra a nezávislost. Je důležité pravidelně revidovat nastavení kola, aby odpovídalo růstu a rozvíjejícím se schopnostem dítěte, a tak udržet optimální jízdní zážitek.

 

Při výběru dětského kola se rodiče často setkávají s řadou otázek a nejistot. Od správné velikosti kola, přes výběr typu a materiálu, až po bezpečnostní aspekty a údržbu:

Jakou velikost kola bych měl vybrat pro mé dítě?

Správná velikost kola je klíčová pro bezpečnost a pohodlí vašeho dítěte. Velikost by měla být volena podle výšky a vnitřní délky nohy dítěte. Obecně platí, že dítě by mělo být schopné bezpečně dosáhnout na zem oběma nohama, když sedí na sedle, a snadno dosáhnout na řídítka a brzdy. Pro přesné určení velikosti se doporučuje poradit se s velikostními tabulkami výrobce nebo navštívit specializovanou prodejnu.

Jaký typ kola je nejlepší pro začínající cyklisty?

Pro nejmenší a začínající cyklisty jsou často doporučovány balance kola - odrážedla, která pomáhají dětem naučit se udržovat rovnováhu a koordinovat pohyby. Jakmile si dítě osvojí tyto základní dovednosti, může přejít na kolo s pedály, případně s pomocnými kolečky, která později odstraní.

Jaký materiál kola bych měl zvolit?

Nejběžnějšími materiály pro dětská kola jsou hliník a ocel, přičemž hliník nabízí lehkost a dobré jízdní vlastnosti, zatímco ocel je odolnější, ale těžší. Karbonová kola jsou extrémně lehká a pevná, avšak jejich cena je vyšší. Výběr materiálu by měl záviset na váze dítěte, četnosti používání a rozpočtu.

Jaké bezpečnostní prvky by dětské kolo mělo mít?

Bezpečnostní prvky jako jsou kvalitní brzdy, reflexní prvky a přilba jsou nezbytné. Ujistěte se, že kolo má funkční přední a zadní brzdy, reflexní prvky pro lepší viditelnost a že vaše dítě má vhodnou cyklistickou přilbu správné velikosti.

Jak často bych měl provádět údržbu dětského kola?

Pravidelná údržba je důležitá pro zajištění bezpečnosti a dlouhé životnosti kola. Kontrolujte tlak v pneumatikách, stav brzd a řetězu alespoň jednou měsíčně a nezapomínejte na roční servis u specializovaného prodejce nebo servisu.