Elektrokola Haibike

Jak vybrat duši na kolo

Pokud vaše kolo není vybaveno moderním bezdušovým systémem, mít rezervní klasickou cyklistickou duši při každé vyjížďce je zárukou klidné mysli a ochrany nervů před případnými nečekanými defekty:-)  Kolo bez duše je jako pizza bez sýra, prostě to nefunguje! 

Duše se umisťuje mezi ráfek s ráfkovou páskou a plášť, zaplňuje tak prázdný prostor pláště a zajišťuje plynulou jízdu.

Při výběru duše je nezbytné dbát na správný rozměr, který odpovídá rozměrům ráfku a pláště kola. Na krabičce, ve které je obvykle duše balená, naleznete všechny potřebné údaje.

  • Průměr duše na kolo: Průměr duše musí odpovídat průměru ráfku kola. Například u horských kol jsou běžné průměry ráfků 29“, 27,5“ nebo 26“.  Zjistěte velikost kola vašeho kola, která bývá obvykle vytištěna na bocích pneumatiky. Ujistěte se, že duše, kterou vybíráte, je určena pro konkrétní velikost.
  • Šířka duše na kolo: Díky pružnosti duše může být jedna duše použita pro více průměrů ráfků, ale šířka duše musí odpovídat šířce pláště. Rozsah šířky, pro kterou je duše vhodná, je vždy uveden na samotné duši. Duše by měla odpovídat konkrétní šířce pneumatiky, aby byla efektivní a bezpečná.
  • Typ a délka ventilku: Ventilek musí odpovídat otvoru v ráfku. Je důležité vzít v úvahu i délku ventilku, která závisí na výšce ráfku. Například u klasických ráfků je často dostačující délka 48 mm, zatímco u speciálních aero ráfků může být potřeba delší ventilku, např. 60 mm.  Auto a galuskový ventilek jsou nejčastěji používané. Zkontrolujte typ ventilu na vašich současných duších nebo na ventilech na pneumatikách a zajistěte, že nová duše bude kompatibilní.

Obvyklé typy ventilků: auto ventilek (AV), galuskový ventilek (GV) , velo ventilek (DV – Dunlop)

Určení pro specifické podmínky: Rozlišujte mezi dušemi určenými pro silniční kola, horská kola nebo jízdu v náročném terénu. Každý typ duše může mít specifické vlastnosti, které jsou optimalizovány pro dané podmínky.

Při výběru duše lze sledovat také parametry jako hmotnost, provedení a kvalita, které ovlivňují jízdní vlastnosti a odolnost duše v závislosti na typech cyklistiky. Kvalitní duše z odolného materiálu může výrazně snížit riziko defektu a zlepšit odolnost vůči defektům. Pokud je pro vás hmotnost kola důležitá, zvažte hmotnost duše. Lehčí duše může přispět ke snížení celkové váhy kola, což může být klíčové pro cyklisty, kteří si zakládají na rychlosti a výkonu.

Zároveň si dejte pozor na to, že některé duše mohou být univerzální a pokrývat různé velikosti a šířky pneumatik, což může být výhodné, pokud měníte typy pneumatik na svém kole. Před nákupem si vždy pečlivě přečtěte popis produktu a zkontrolujte, zda splňuje potřeby vašeho konkrétního kola.

Jak vybrat konkrétní duši na kolo? Orientujte se podle názvu duše na našem e-shopu Bikeway.cz, kde najdete informace o průměru pláště a typu ventilku. Například: "Duše 29 x 1,50 - 2,10 AV 35" znamená, že je vhodná pro plášť o průměru 29 palců a šířce 1,5 až 2,1 palce s auto ventilkem délky 35 mm.

Jak zjistit velikost duše u kola? 

Zjištění správné velikosti duše pro kolo může být snadné, postupujte takto::

  1. Podívejte se na bočnici pláště:  Podívejte se na bočnici pláště na Vašem kole. Na ní by měly být informace o rozměrech pláště. Obvykle budete hledat něco jako "29 x 2.0" nebo "27.5 x 1.75". Tyto čísla označují průměr pláště a šířku.

  2. Informace na ráfku: Pokud nemáte informace na plášti, můžete se podívat na ráfek kola. Na něm může být natištěn průměr ráfku, který odpovídá průměru pláště.

  3. Zkontrolujte aktuální duši: Pokud už máte nainstalovanou duši, můžete se podívat na její označení. Informace o průměru a šířce by měly být napsány na krabičce nebo na samotné duši.

  4. Zkontrolujte typ ventilku aktuální duše na kole: Prověřte, jaký typ ventilku je momentálně na duši vašeho kola. Můžete to udělat snadno tím, že se podíváte na samotný ventiek a vyberte si stejný typ, nejčastěji: autoventil (AV) nebo galuskový ventilek (GV). Tato informace vám pomůže při výběru nové duše, abyste zajistili kompatibilitu.

Pamatujte, že správný výběr velikosti duše je klíčový pro bezproblémovou jízdu a prevenci defektů.

Pokud hledáte duše na kolo od 12 do 29 palců, máme běžné rozměry skladem a expedujeme je nejpozději následující pracovní den. U nás v Bikeway.cz najdete kvalitní duše na kolo, například od značek Specialized, Schwalbe, Michelin a Continental.

Vyberte si také nový plášť z naší široké nabídky renomovaných výrobců a nezapomeňte na lepení na duše. Pro pohodlné nafukování si můžete vybrat také vhodnou pumpičku na kolo. Náhradní duši vždy přepravujte v adekvátní cyklistické brašně.

Na závěr, praktický tip pro ty, kteří nemají v oblibě galuskové ventilky: Abyste se vyhnuli komplikacím spojeným s domácím vrtáním většího otvoru v ráfku pro auto ventilek, můžete využít služeb odborného cykloservisu. Alternativně můžete zvolit snazší cestu a pořídit si redukci pro galuskový ventilek. Tímto jednoduchým adaptérem budete schopni nafukovat duši stejně pohodlně jako s auto ventilkem, a to bez složité úpravy na kole.