Elektrokola Haibike

Jak vybrat sedlo na kolo

Vyberte si správné sedlo na kolo!

Ať už jste zapálený cyklista, který tráví cyklistikou hodiny denně, nebo občasný jezdec, který využívá kolo pro cesty do práce či obchodu, správně zvolené sedlo může mít obrovský vliv na vaši celkovou spokojenost a pohodu při jízdě.

Výběr správného sedla pro kolo je klíčovým krokem k dosažení pohodlné a bezproblémové jízdy. Zde je několik tipů, jak vybrat vhodné sedlo: Když vybíráme sedlo, měli bychom se soustředit na tři klíčové aspekty: tvar sedla, materiál a polstrování, a nastavení.

Tvar sedla

Začněme tím nejzásadnějším – tvarem. Každý z nás je jedinečný a stejně tak jsou jedinečné naše potřeby při jízdě na kole. Široká sedla jsou obvykle vhodná pro rekreaci a vzpřímený posed, zatímco úzká sedla jsou preferovaná pro sportovní jízdu a agresivnější posed.

Důležitá je i délka sedla a jeho profil – některá sedla mají výstupky či prohlubně, které pomáhají rozložit tlak a zlepšují prokrvení. Materiál a polstrování jsou jako tkanina vašeho oblíbeného oblečení. Měkké polstrování může působit lákavě, ale na delší jízdy může být paradoxně méně pohodlné, neboť se více deformuje a tím zvyšuje tlak na sedací kosti. Naopak tvrdší sedla mohou poskytnout lepší podporu a udržitelný komfort.

Materiál sedla

Co se týče materiálu, povrch většiny nabízených sedel je ze syntetických materiálů, které jsou lehčí a často vyžadují méně údržby než klasická kožená sedla.

V popisu produktových detailů je možné najít informace o tzv. ližinách, což jsou dlouhé trubky sloužící k připojení ke sedlové tyči. U cenově dostupnějších sedel bývají ližiny vyráběny z tuhého hliníku nebo oceli.

Pro závodníky a náročné cyklisty je proto preferována kvalitnější varianta s ližinami z titanu, nebo v případě dražších a zároveň lehčích a pružnějších možností, s ližinami z karbonu. Tato volba umožňuje dosáhnout optimální kombinace nízké hmotnosti a vyšší flexibility, což je zvláště ceněno závodníky.

Nastavení sedla

Ani sebelepší sedlo nebude fungovat správně, pokud není řádně nastaveno. Výška sedla, jeho vodorovná poloha a úhel sklonu mají zásadní vliv na to, jak budete sedět a jak se budou rozkládat síly při šlapání. Příliš vysoko nastavené sedlo může vést k přetěžování kolen a neefektivní jízdě, zatímco příliš nízké může způsobovat bolesti v oblasti sedacích kostí a beder.

Mít správné sedlo patří mezi nejdůležitější aspekty jízdy na kole. Pokud nemá jezdec vybrané sedlo na míru - pokud jde o jeho šířku, tvar, pozici - může docházet k dlouhodobému nepohodlí na kole. Sedlo při jízdě nese více než polovinu váhy jezdce a je nejčastějším důvodem pro stížnosti jezdců na diskomfort na kole. Ale k tomu není důvod - u nás najdete to pravé sedlo pro Vaše potřeby!

Postup výběru sedla v prodejně Bikeway.cz

S ohledem na jízdní preference jezdce volíme vhodný typ sedla. Při výběru sedla je tedy nutné se zaměřit na tělesné proporce, posed a styl jízdy. 

Výběr sedla může proběhnout také na základě měření šířky pánve pomocí digitálního přístroje Retül Digital Sitbone Device (Retül DSD). Jde o přesný nástroj pro měření šířky pánve, který nahrazuje předchozí pěnové podložky. Měření Retül DSD je vhodné při hledání vhodného sportovního sedla Specialized. Jde o zpoplatněnou službu. Tento systém měření není vhodný pro výběr turistického sedla.  

Testovací sedla Specialized

Těžký den v sedle někdy může být to jediné, co Vám vyjížďka přinese. Příčinou bývá například špatně zkonstruované sedlo, což vede ke ztuhlosti a bolestivým otlakům během jízdy. Všechna sedla Specialized poskytují vynikající pohodlí a oporu, také pomáhá zlepšit prokrvení a snižuje tlak na měkké tkáně vašeho těla.

Proto máme v BIKEWAY testovací sedla značky Specialized, určená pro sportovní styl jízdy. Testování sedla umožňuje jezdci vyzkoušení sedla před jeho nákupem, aby bylo dosaženo co nejlepší kompatibility jezdce a jeho jízdního stylu.

 

 

Jak vybrat sedlo na našem e-shopu:

MTB (horská) a silniční sedla: tato sedla jsou obvykle navržena s ohledem na specifika sportovního posedu na kole. Jsou charakterizována několika klíčovými vlastnostmi, které podporují pohodlný a efektivní sportovní styl jízdy:

  1. Úzký design:

    • MTB a silniční sedla jsou zpravidla užší ve srovnání s jinými typy sedel. Tento úzký profil umožňuje volnější pohyb stehen během šlapání a minimalizuje tření boků o sedlo. Tato sedla mají šířku průměrně 143 mm.

  2. Méně polstrování:

    • V porovnání s rekreačními nebo komfortními sedly jsou MTB a silniční sedla méně polstrovaná. To snižuje hmotnost sedla a umožňuje cyklistovi lépe cítit terén pod sebou. Méně polstrování také přispívá k omezení otřesů a vibrací přenášených z nerovného terénu.

  3. Anatomický tvar:

    • Sedla pro MTB a silniční kola jsou často navržena s ohledem na anatomii jezdce v sportovním posedu. To zahrnuje ergonomický tvar a výřezy ve středu, které snižují tlak na citlivé oblasti.

  4. Lehký materiál:

    • Pro sportovní cyklisty je důležitá hmotnost kola, a to zahrnuje i hmotnost sedla. MTB a silniční sedla jsou obvykle vyrobená z lehkých materiálů, což přispívá k celkové lehkosti a efektivitě kola.

  5. Vysoká odolnost:

    • Vzhledem k náročným podmínkám, kterým jsou MTB a silniční kola vystavena, jsou tato sedla často vyrobená tak, aby odolávala namáhání a vlhkosti.

Tato specifika činí MTB a silniční sedla ideální volbou pro cyklisty, kteří se zaměřují na sportovní a výkonnostní jízdu, kde je důležité dosažení optimálního posedu a minimalizace ztrát energie. Šířka i délka sedla jsou vždy důkladně specifikovány v popisku každého produktu. Při výběru sedla je klíčové věnovat pozornost těmto údajům, protože se jedná o důležité rozměry ovlivňující pohodlí a ergonomii během jízdy na kole.

Šířka sedla:

  • Tato hodnota udává rozměr sedla ve směru vodorovné osy. Měření šířky sedla by mělo odpovídat rozchodu sedacích kostí jezdce. Různé typy jízdy a osobní preference mohou vyžadovat odlišnou šířku pro optimální pohodlí.

Délka sedla:

  • Délka sedla určuje prostor pro celkovou délku sedací oblasti. Je důležité zajistit, aby sedlo bylo dostatečně dlouhé pro podporu, ale zároveň nepřekračovalo potřebné rozměry pro volný pohyb během jízdy.

V popisu produktu naleznete tyto rozměry spolu s dalšími relevantními informacemi, jako je materiál, design a speciální vlastnosti sedla. Výběr sedla, které odpovídá vašim anatomickým potřebám a jízdním preferencím, je klíčové pro optimální pohodlí a radost z každého cyklistického zážitku.


Turistická sedla - turistické sedlo je obvykle širší než závodní sedlo, protože při turistické jízdě na trekingovém, horském kole či elektrokole nedochází k tak časté změně pozice a váha je rozložena více na zadní části těla. Toto sedlo by mělo být navrženo tak, aby rozložilo tlak rovnoměrně a předešlo tak nepříjemným tlakovým bodům. Tato sedla z moderních syntetických materiálů jsou lehká, vyžadují méně péče a často jsou vybavena gelovými výplněmi pro extra komfort.

Důležitým aspektem je i polstrování. Příliš měkké sedlo může působit pohodlně na první sezení, ale během delších cest může způsobit bolest, protože tělo "propadává" a tím se zvyšuje tlak na sedací kosti. Hledáte-li sedlo pro turistiku, volte takové, které má středně měkké polstrování – dostatečné pro pohodlí, ale pevné pro podporu.

V neposlední řadě je třeba myslet na větrání. Turistické sedlo by mělo mít dobrou ventilaci, aby předešlo nadměrnému pocení a nepříjemnostem, které s tím souvisí. Některá sedla mají speciální výřezy nebo kanálky, které zlepšují průtok vzduchu a zvyšují pohodlí.

Cyklistické sedlo s gelovými polštářky je navrženo s cílem poskytnout cyklistům optimální pohodlí během jízdy a minimalizovat tlak a otřesy na sedací oblasti. Tato sedla jsou oblíbená mezi hobby cyklisty, kteří tráví delší dobu na kole či elektrokole.

Zde jsou klíčové prvky gelového sedla na kolo:

  1. Gelové výplně: Centrálním prvkem je vrstva gelu umístěná ve strategických oblastech sedla. Tato gelová vrstva je obvykle umístěna v oblasti, kde dochází k největšímu tlaku během sedlání, tj. na sedací kosti. Gelové polštářky mají schopnost absorbovat otřesy a tlak, což pomáhá eliminovat nepříjemné pocity a bolesti.

  2. Anatomický design: Většina cyklistických sedel s gelovými polštářky má ergonomický design, který se snaží co nejlépe kopírovat tvar lidského těla. To zahrnuje prohlubně a vyvýšeniny, které jsou optimalizované pro rozložení hmotnosti a minimalizaci tlaku na klíčových bodech.

  3. Kvalitní polstrování: Kromě gelových polštářků mohou tato sedla obsahovat také další polstrování z pěny nebo jiných materiálů, které přispívají k celkovému pohodlí. Toto polstrování může být umístěno ve vrchní vrstvě sedla nebo v jeho vnitřní struktuře.

  4. Ochranné materiály: Některá sedla jsou vybavena odolnými a elastickými povrchy, které zvyšují odolnost proti opotřebení a zároveň minimalizují tření mezi tělem jezdce a sedlem.

  5. Ventilační otvory: Některá moderní cyklistická sedla mají integrované ventilační otvory, které zlepšují průtok vzduchu a snižují potení během jízdy.

Celkově vzato, cyklistické sedlo s gelem je konstruováno s důrazem na pohodlí, ergonomii a ochranu před tlakem a otřesy během jízdy na kole. Tato sedla představují jednu z možných volbou pro rekreační cyklisty, kteří chtějí optimalizovat svou jízdní zkušenost.