Elektrokola Haibike

Jak vybrat láhev na kolo

Voda je základem života a při jízdě na kole, ať už se jedná o dlouhé výlety krajinou nebo krátké vyjížďky po městě, je zásadní mít s sebou správnou láhev na vodu. Jak ale vybrat tu pravou láhev, která bude vyhovovat právě vašim potřebám? V tomto článku vám poskytneme několik tipů, jak vybrat ideální láhev na kolo. Nejširší nabídku tvoří klasické plastové cyklistické láhve nebo termoláhve pro udržení teploty nápoje.

Mezi cyklisty je nápojová láhev na vodu známá také jako bidon. Slovo "bidon" pochází z francouzštiny, kde původně znamenalo "plechovka" nebo "kanistr". Dnes se termín používá v několika kontextech, často se však setkáme s jeho použitím ve smyslu "plastová láhev na vodu", zejména mezi cyklisty, turisty a sportovci.

Materiál láhve

Plastové láhve jsou lehké a cenově dostupné, ale měli byste se ujistit, že jsou vyrobeny bez BPA a dalších škodlivých látek. Ocelové láhve jsou odolnější a lépe udržují teplotu nápoje, avšak jsou těžší. 

Co to znamená cyklo láhve jsou BPA Free?

Výraz "BPA Free" se vztahuje na produkty, které neobsahují bisfenol A (BPA), chemickou látku často používanou při výrobě plastů a pryskyřic. BPA může být nalezeno v mnoha produktech, včetně plastových lahví na pití, nádobí na jídlo a vnitřních povlaků konzervovaných potravin.

Existují obavy, že BPA může mít negativní vliv na zdraví, protože je to endokrinní disruptor, což znamená, že může narušovat normální fungování hormonálního systému v těle. Studie naznačují, že BPA může mít spojení s řadou zdravotních problémů, včetně narušení reprodukčních funkcí, efektů na růst a vývoj u dětí, stejně jako s potenciálním rizikem pro kardiovaskulární systém a metabolismus.

Když se říká, že cyklo láhve jsou "BPA Free", znamená to, že tyto láhve jsou vyrobeny bez použití bisfenolu A, což je považováno za zdravější alternativu pro uchovávání pití. Spotřebitelé, kteří se snaží omezit expozici BPA, by měli hledat produkty označené jako "BPA Free".

Velikost a objem

Při výběru láhve na kolo zohledněte, kolik tekutiny obvykle při jízdě spotřebujete. Láhve se obvykle pohybují v rozmezí od 500 ml do 1 l. Důležité je také zvážit, zda se láhev vejde do držáku na vašem kole. Některé držáky jsou nastavitelné, zatímco jiné mají pevnou velikost.

Design a ventil láhve

Láhve na kolo se nabízejí v různých designech a s různými typy ventilů či zátek nebo pítek, jak nazvat horní koncovku láhve, kterou proudí tekutina . Některé mají šroubovací víčko, zatímco jiné mají sportovní uzávěr, který umožňuje pít jednou rukou. Vybírejte láhev tak, aby vám vyhovovala při pití a byla snadno otevíratelná i zavíratelná během jízdy.

Proč si vybrat cyklo láhev s horní krytkou?

Cyklo láhve s horní krytkou mají pro jízdu v terénu, na trailu na horském kole, elektrokole, řadu výhod:

  • Ochrana před nečistotami a prachem: Horní krytka chrání pitný otvor před prachem, bahnem a dalšími nečistotami, které jsou běžné při jízdě v terénu. To znamená, že můžete pít čistější vodu bez rizika požití nečistot.
  • Hygieničnost: Krytka udržuje pitný otvor v čistotě, což je obzvláště důležité, pokud vaši láhev někdy položíte na zem nebo pokud je vystavena kontaktu s rukama, které nejsou úplně čisté.
  • Snadné čištění: Mnohé modely umožňují snadné odmontování krytky, což usnadňuje důkladné čištění láhve a krytky, což je důležité pro udržení dobré hygieny.

Snadnost čištění

Hygiena je klíčová, proto vybírejte láhev, kterou lze snadno a důkladně čistit. Láhve s širším ústím jsou obvykle snazší na čištění. Některé láhve jsou také vhodné do myčky, což může být velkým plusem pro udržení čistoty.

Cena

Ceny láhví na kolo se mohou výrazně lišit v závislosti na materiálu, značce a dalších vlastnostech. Rozhodněte se, kolik jste ochotni investovat, ale nezapomeňte, že kvalitní láhev je investicí do vašeho zdraví a pohodlí.

Proč si pořídit termoláhev na kolo?

1. Udržení teploty nápoje: Díky izolačním vlastnostem termoláhve dokáže udržet vaše nápoje studené i několik hodin, což je ideální pro horké letní dny. Stejně tak může udržet teplý čaj či kávu během chladných jízd.

2. Hydratace na dosah: Termoláhve jsou navrženy tak, aby se snadno vešly do držáku na kolo, což znamená, že máte svůj nápoj vždy po ruce.

3. Šetrnost k životnímu prostředí: Používáním opakovaně plnitelné termoláhve přispíváte k ochraně životního prostředí tím, že snižujete množství plastových lahví.

4. Odolnost: Termoláhve jsou navrženy tak, aby odolaly nástrahám cyklistických výletů. Jsou odolné vůči nárazům a často vybaveny těsnícím uzávěrem, který zabraňuje úniku tekutin.

Jak vybrat tu pravou termoláhev na kolo?

Při výběru termoláhve na kolo byste měli zvážit několik faktorů:

1. Velikost a kapacita: Ujistěte se, že lahve se vejdou do vašeho držáku na kolo a mají dostatečnou kapacitu pro vaše potřeby hydratace.

2. Materiál: Nerezová ocel je oblíbeným materiálem pro termoláhve díky svým izolačním vlastnostem a odolnosti. Existují ale i plastové modely, které mohou být lehčí.

Termoláhve na kolo jsou nezbytným doplňkem pro každého cyklistu. Nejenže vám pomohou zůstat hydratovaní, ale také se postarají o to, aby váš nápoj zůstal v požadované teplotě. S širokou nabídkou na trhu je snadné najít termoláhvi, která splní všechny vaše požadavky na funkčnost, odolnost a design. Buďte tedy připraveni na další výlet s termoláhví, která se stane vaším nezbytným společníkem na cestách.

 

Vybrat správnou láhev na kolo může zlepšit váš cyklistický zážitek. Při výběru zvažte materiál, velikost, design, snadnost čištění a cenu. Věnujte čas výběru, aby vaše láhev vyhovovala vašim specifickým potřebám a stylu jízdy. S dobrou láhví na kolo se můžete soustředit na to, co je skutečně důležité – užívat si svobodu a radost z jízdy.