Elektrokola Haibike

Jak vybrat světlo na kolo

Ať už jezdíte na kole pro zábavu, sport, nebo máte kolo či elektrokolo jako hlavní dopravní prostředek, bezpečnost by měla být vždy na prvním místě. Jedním z klíčových prvků pro zajištění vaší bezpečnosti, zejména při jízdě za snížené viditelnosti, jsou kvalitní světla na kolo. Jak ale vybrat ta pravá? Přečtěte si náš průvodce a zjistěte, jak na to.

Na používání světel na jízdním kole pamatuje i Zákon o provozu na pozemních komunikacích:

  • Povinně musí být kolo vybaveno přední odrazkou bílé barvy, zadní odrazkou červené barvy, oranžovými odrazkami na paprscích (drátech) kol a oranžovými odrazkami na  obou stranách pedálu (tyto odrazky mohou být nahrazeny světlo odrážejícími materiály umístěnými na obuvi nebo v jejich blízkosti).
  • Při snížení viditelnosti: Cyklista je povinen za snížené viditelnosti mít za jízdy rozsvícen světlomet s bílým světlem svítícím dopředu a zadní svítilnu se světlem červené barvy nebo přerušovaným světlem červené barvy. Je-li vozovka dostatečně a souvisle osvětlena, může cyklista použít náhradou za světlomet svítilnu bílé barvy s přerušovaným světlem.

Typy světel na kolo

Na trhu najdete různé typy světel, od jednoduchých předních a zadních světel až po výkonné sady pro noční jízdu. Přední světla slouží především k osvětlení cesty před vámi, zatímco zadní světla zvyšují vaši viditelnost pro ostatní účastníky silničního provozu. Existují také světla, která lze umístit na helmu nebo oblečení pro ještě lepší viditelnost.

Svítivost cyklo světel

Svítivost cyklo světel je míra intenzity světla, kterou generuje světlo na kolo. Udává, jak jasně a vzdáleně světlo osvětluje okolí nebo je viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu. Svítivost je obvykle měřena v lumenech (lm), což je jednotka pro světelný tok. Čím vyšší je číslo v lumenech, tím svítivější je světlo.

Při výběru cyklo světel je důležité vzít v úvahu svítivost v závislosti na podmínkách, ve kterých budete jezdit. Pro jízdu v městském prostředí s dostatkem pouličního osvětlení může být nižší svítivost dostačující. Naopak pro jízdu po venkovských silnicích nebo horských stezkách může být vyšší svítivost nezbytná pro bezpečnost a viditelnost v temných a neosvětlených oblastech.

Svítivost cyklo světel je jedním z klíčových faktorů, které je třeba zvážit při výběru správného osvětlení pro vaše kolo, a může být rozhodující pro vaši bezpečnost při jízdě za soumraku nebo za tmy.

Pro běžné použití ve městě postačí světlo s 50-200 lumeny. Pokud ale často jezdíte v noci nebo po špatně osvětlených cestách, měli byste zvážit světlo s vyšší svítivostí, která může dosahovat i více než 1000 lumenů.

Jak silné světlo na kolo vybrat?

  • Do 300 lm: Tyto světla zajistí, že budete dobře viditelní pro ostatní účastníky provozu.
  • 300 až 500 lm: S těmito světly budete dobře vidět, zejména na silnicích a v částečně osvětlených oblastech.
  • 500 lm a více: Profesionální světla, vhodná pro náročné terény a neosvětlené cesty.

Typ napájení

  • Bateriové: Bateriová světla jsou obvykle jednodušší na použití a nabíjení. Zkontrolujte, jak dlouho vydrží nabití baterie a zda je lze snadno dobít.
  • Dobíjecí: Dobíjecí světla mohou být pohodlné a ekonomické dlouhodobě. Ujistěte se, že můžete snadno dobít světlo, a zvažte jejich výdrž při používání.

Pokud se často pohybujete na kole nebo preferujete svícení i během denního světla pro zvýšení bezpečnosti, doporučujeme světla s integrovanou dobíjecí baterií. Tento typ osvětlení je nejen ekologičtější, ale i praktičtější než neustálý nákup nových baterií. Dobíjecí světla jsou vybavena USB portem, což usnadňuje nabíjení prakticky kdekoli.

Většina současných cyklistických světel je vybavena dobíjecími bateriemi s možností nabíjení přes USB port. Tento trend představuje významný posun v praktičnosti a uživatelském pohodlí. Nová světla, která používají klasické baterie, jsou stále méně běžná, neboť výrobci se zaměřují především na vývoj a vylepšování dobíjecích modelů. 

Montáž světla

Zvažte, jak snadno lze světlo na kolo nainstalovat a demontovat. Některé modely vyžadují nářadí pro instalaci, zatímco jiné jsou vybaveny praktickými upínacími systémy, které umožňují snadnou montáž a demontáž.

Flexibilita upevnění: Zkontrolujte, jak je světlo konstruováno pro upevnění na kolo. Některá světla mají více možností upevnění, což vám umožní přizpůsobit umístění světla podle vašich preferencí.

 

Správný výběr světel na kolo může zásadně zvýšit vaši bezpečnost při jízdě za šera nebo v noci. Při výběru nezapomeňte zvážit typ světla, svítivost, výdrž baterie, odolnost, způsob montáže a cenu. Vybaveni těmito informacemi, můžete teď vybrat ideální světla, která vám budou sloužit léta. Jízda na kole je skvělá, ale bezpečná jízda na kole je ještě lepší.