Elektrokola Haibike

Jak vybrat pláště na gravel kolo

Gravel kola se stávají stále populárnějšími díky své schopnosti pohybovat se na různorodém terénu od asfaltu po nezpevněné cesty. Správný výběr plášťů je klíčový pro maximální využití potenciálu vašeho gravel kola, protože právě pláště mají zásadní vliv na jízdní vlastnosti, komfort a bezpečnost. V tomto článku vám poskytneme praktické tipy, jak vybrat nejlepší pláště na gravel kolo.

# 1. Zvažte terén, po kterém budete nejčastěji jezdit

Prvním krokem při výběru pláštů je uvědomit si, na jakém typu terénu budete s vaším gravel kolem nejčastěji jezdit. Pokud vaše trasy vedou převážně po asfaltu nebo dobře udržovaných cestách, mohou být vhodnější pláště s hladkým dezénem. Na druhou stranu, pokud preferujete jízdu v náročnějším terénu, jako jsou lesní cesty, štěrk či bláto, vyplatí se zvolit pláště s agresivnějším vzorkem, který zajistí lepší trakci a stabilitu.

# 2. Velikost a šířka pláště

Dalším důležitým faktorem je velikost a šířka pláště. Gravel pláště bývají širší než ty silniční, což zvyšuje komfort jízdy díky lepšímu tlumení nerovností. Obecně platí, že širší pláště nabízí lepší grip a jsou odolnější vůči propíchnutí, ale na druhou stranu mohou být těžší a mít vyšší valivý odpor. Standardní šířka gravel pláštů se pohybuje mezi 35 a 50 mm. Při výběru šířky pláště je nutné také zvážit, kolik prostoru máte v rámu a vidlici vašeho kola.

# 3. Typ pláště: s duší nebo bezdušový

Na trhu najdete gravel pláště s duší i bezdušové (tubeless). Bezdušové pláště umožňují jezdit s nižším tlakem, což zlepšuje trakci a komfort, a zároveň snižují riziko defektu. Na druhou stranu, pláště s duší jsou obvykle levnější a jejich montáž či výměna je jednodušší. Výběr mezi těmito dvěma typy závisí na vašich preferencích a možnostech vašeho kola.

# 4. Materiál a konstrukce

Při výběru gravel pláště je důležité zvážit také materiál a konstrukci. Vyšší kvalita materiálů a pokročilé technologie konstrukce mohou znamenat lepší odolnost proti opotřebení, lepší jízdní vlastnosti a nižší hmotnost. Například pláště s ochranou proti propíchnutí nebo se zesílenými bočnicemi mohou být vhodnou volbou pro jízdu v náročnějším terénu.

# 5.  Najděte svůj ideální gravel plášť u nás: Specialized, Schwalbe, Michelin, Hutchinson

Jestliže hledáte pláště, které promění vaše jízdy po štěrkových a nezpevněných cestách v nezapomenutelný zážitek, jste na správném místě. Nabízíme široký sortiment plášťů od předních světových výrobců jako jsou Specialized, Schwalbe, Michelin a Hutchinson. Ať už je váš styl jízdy jakýkoliv, garantujeme, že u nás najdete ten pravý plášť, který splní všechna vaše očekávání.

Specialized: Inovace a výkon

Pláště od Specialized jsou známé svou inovativností a výkonností. Díky použití špičkových materiálů a neustálému výzkumu nabízí Specialized pláště, které poskytují vynikající trakci, odolnost a pohodlí. Ideální pro ty, kdo hledají spolehlivého partnera pro svá dobrodružství na gravelovém kole.

Schwalbe: Německá preciznost

Schwalbe je značka, která se pyšní dlouholetou tradicí a německou precizností. Jejich gravelové pláště jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální ochranu proti defektu a zároveň nabízely výjimečný výkon na všech typech povrchů. Schwalbe je jasná volba pro ty, kteří chtějí kombinovat rychlost s bezpečností.

Michelin: Legenda na trhu

Michelin, s více než stoletou historií v oblasti pneumatik, přináší svou expertízu i do světa gravelových plášťů. Tyto pláště jsou vyrobeny s důrazem na odolnost a všestrannost, což je činí ideálními pro různorodé terény. S pláštěm od Michelin se můžete vydat kamkoliv, s jistotou, že vás nic nezastaví.

Hutchinson: Francouzská vášeň pro cyklistiku

Hutchinson pláště jsou výsledkem francouzské vášně pro cyklistiku a technologického pokroku. Tyto pláště nabízejí skvělý kompromis mezi odolností, efektivitou a komfortem. Hutchinson je ideální volbou pro cyklisty, kteří hledají vynikající vlastnosti a nechtějí dělat kompromisy mezi rychlostí a pohodlím na nezpevněných cestách.

Připravte se na nezapomenutelné jízdy s plášti od Specialized, Schwalbe, Michelin a Hutchinson. Prohlédněte si naši nabídku na e-shopu a objevte ten pravý gravelový plášť pro vaše další dobrodružství. Vaše gravelová jízda začíná právě zde!

 
 
Teprve vybíráte své gravel kolo pro dobrodružství na každém povrchu? S gravel kolem objevíš svět mimo asfaltové cesty! Lehoučké, odolné a připravené na každé terény. Prozkoumej naši nabídku moderních gravel kol a vyber si svého společníka na cesty neznámé. Neváhej, gravel dobrodružství čeká právě na tebe!